Weboldalunk használatával jóváhagyja
a cookiek használatát a Cookiek-kal
kapcsolatos irányelv értelmében.

 

Termékek

Hogyan válasszunk magunknak rönkhasítót?

Hogyan válasszunk magunknak rönkhasítót?
Néhány ötlet a rönkhasító kiválasztásához.

A kiválasztás legfontosabb szempontjai:

  • Vízszintes vagy függőleges
  • Hasító erő
  • Hasítható rönk max hossza
  • Motor teljesítmény(áram felvétel)
  • Energia forrás: 1 fázis 230V vagy 3 fázis 400V vagy benzinmotor.

Vízszintes vagy függőleges?

Általában a kisebb teljesítményű gépek vizszintes elrendezésűek. Előnyük az olcsóbb ár, kisebb súly. (Én például azért vettem vízszintes rönkhasítót, mert egyedül be tudom tenni az autóba.)

A hasító erő

Minél nagyobb a hasító erő, annál jobb. Ellene szól, hogy minél nagyobb a hasító erő annál drágább, annál nehezebb, annál nagyobb a hálózati teljesítmény igény.

Hasítható rönk max hossza

A méteres fát vagy egyben hasítjuk el, vagy félbe végjuk, vagy harmadoljuk. Mivel a fa nem pontosan egy méter, célszerűbb egy kicsit nagyobb maximális hosszt választani mint a 100cm, az 50cm, vagy a 33cm. Ha a méter-fát egyben hasítjuk el, a további daraboláshoz használhatunk hinta fűrészt (billenő körfűrészt).

Motor teljesítmény(áram felvétel)

A nagyobb motor teljesítmény nagyobb hasító erőt, és/vagy gyorsabb működést biztosít. Villany motoroknál a  nagyobb motor teljesítmény nagyobb áram felvétellel jár. A szükséges névleges áramot 1 fázis esetén a P/230=I képlettel, 3 fázis esetén a P/1200=I képlettel számíthatjuk ki, ahol P a motor teljesítménye (W), I a motor által felvett áram fázisonként (A).
Létezik benzinmotoros kivitel is.

Hálózat igény: 1 fázis 230V vagy 3 fázis 400V

Figyelembe kell venni, hogy milyen hálózati áram áll rendelkezésre a használat helyén. Az 1 fázis 230V gép normál földelt háztartási dugaljról működik. A három fázis "ipari" aljzatról (5 pólusú) 3f+N+NT működik. A fázissorrend általában a gép csatlakozójánál változtatható. A kisebb teljesítményű gépek 1 fázisúak. A legnagyobbak csak 3 fázisú motorral kaphatóak. Léteznek olyan gépek, amelyek 1 és 3 fázisú változatban is elérhetők.

Itt nézheti meg áruházunkban a rönkhasítókat.

Javaslat: balra fent találja a szűrőt. Itt szűrhet árra, gyártóra, energia forrásra, hasító erőre, maximális rönk hosszra.